sobota, 7 marca 2015

Hejka!
Hmm trochę mnie tu długo nie było :\ Nawet bardzo długo. W tym czasie wydarzyło się mnóstwo rzeczy w moim życiu, zawiodłam się... No nie ma co wspominać!
Dzisiaj będzie post o trochę innym charakterze bo o pieczeniu. Moje hobby, które uwielbiam. Poniżej przedstawiam Wam przepis na najlepsze babeczki orzechowe z czekoladą. Słodkie, orzechowe w smaku przypominające Nutellę i bardzo szybkie w wykonaniu oraz mega proste. Myślę, że każdemu przypadną do gustu. A więc zaczynajmy!




Składniki na około 12 babeczek :) :


  • 125g masła/margaryny
  • 1/3 szklanki drobnego cukru (nie polecam brązowego)
  • 2 jajka (w całości)
  • 1 i 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich (ja użyłam laskowych)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub 1/2 laski wanili (ziarenka)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 100g czekolady, waszej ulubionej
Masło ubić na puszystą masę. Dodać cukier i ubijać do białości i puszystości. Wbijać jajka i miksować po każdym dodaniu (zbyt szybkie dodanie kolejnego jajka spowoduje zważenie sie masy) Wmiksować ekstratkt z wanili (lub ziarenka) Kakao, proszek do pieczenia, mąkę i zmielone orzechy w osobnej misce i dodać do masy cały czas miksując. Dodać mleko. Na końcu wmieszać czekoladę.

Formę na babeczki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papilotkami. Ciasta nakładać do 3/4 wysokości foremek. 


 Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.





Smacznego :)

Zapraszam na instagrama :) maartyna_maartyna :) 

Buziaki Maartyna :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz